SMREKOVI VRŠIČKI MALO DRUGAČE

V hladnih dneh so težave z dihali pogoste. Že več stoletji se v ljudskem zdravilstvu smrekovi vršički uporabljajo predvsem za lajšanje težav s kašljem in z vnetim grlom. Prav tako vsebujejo veliko vitamina C, ki  okrepi vaš imunski sistem in poskrbi za nemoten potek številnih procesov v telesu.

Bi radi izvedeli kako si pripraviti tradicionalno zelo cenjen in učinkovit domač pripravek za lajšanje omenjenih težav?

Nič lažjega…. 😉

Meseca marca ali aprila naberemo čim bolj mlade smrekove ali borove vršičke. Pazimo, da pri tem ne poškodujemo dreves. Najboljše je, če vršičke nabiramo na večih drevesih. Na vsakem po malo, da ne upočasnimo rasti posameznega drevesa.

Ko smo vršičke nabrali, moramo iz njih nekako le še pripraviti sirup.

Tukaj je celoten recept za pripravo sirupa iz smrekovih vršičkov za katerega ne boste porabili veliko časa:

Sestavine:

  • smrekovi vršički (približno 200 gramov, lahko tudi več),
  • 1 liter vode,
  • 1 kilogram sladkorja (belega ali rjavega).

V posodo stresite smrekove vršičke in jih prelijte z vodo…

Ko bo voda zavrela, zmanjšajte temperaturo, da bodo nežno vreli 10 minut…

Nato tekočino precedite…

V smrekov sok pa nasujte kilogram sladkorja. Če vam je bolj po godu, lahko uporabite rjavi sladkor…

 Posodo zopet postavite na ogenj in med mešanjem počakajte, da sirup zavre. Nato zmanjšajte temperaturo in dovolite, da med stalnim mešanjem nežno brbota še 20 minut. V tem času se bo sok lepo zgostil, nastal bo aromatičen sirup, ki vam bo odlično služil v hladnih zimskih mesecih…

Sirup prelijte v očiščene stekleničke ali kozarčke ter shranite na temen in hladen prostor.

 

Otroci lahko zaužijejo 1 čajno žličko sirupa do 4 krat na dan. Odrasli pa jedilno žlico prav tako do 4 krat na dan.

Veliko zdravja vam želimo! 😉

 

 

 

Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Avtor: Iztok Luskovič

Pogon socialnega podjetja Botanik, pridelovalec zelišč in dišavnic ter prijatelj narave in treh sonc, ki obkrožajo njegove cvetlice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.