Domača čemaževa žüpica

Narava se počasi, a vztrajno prebuja in mi smo ta teden že pobirali njene darove. S Sofijo sva se odpravili v bližnji gozd in nabrali majhno vrečko čemaževih listov. Tudi koprive so že, Sofijo so med pobiranjem opekle in ko sem ji povedala, da bova naslednjič skuhali juho iz kopriv, ni bila najbolj navdušena, saj se boji, da bi jo po ustih peklo😊.

Mladi čemaževi listi so polni vitaminov in mineralov, ki se jih bo naše telo po sicer blagi zimi, zelo razveselilo. Čemaž je namreč izjemen pri očiščevanju krvi in prebavil. Pomaga tudi pri zniževanju in uravnavanju krvnega pritiska in holesterola. Zato pri nas doma večkrat kuhamo to zeleno juhico, tu in tam pa odrasli naredimo še očiščevalno kuro s čemaževo tinkturo.

Običajno kuham čemaževo juho s krompirjem, na koncu pa jo obogatim s sladko smetano. Tokrat sem se odločila za nekoliko drugačen recept, ki sem ga našla v knjigi Jedi iz sklede (Saša Drobnič Škrjanec). Ta knjiga mi je všeč, saj iz nje veje domačnost, recepti so zelo preprosti, oblikovani glede na letne čase, temu primerno pa so izbrane sestavine, ki jih večinoma dobimo na domačem vrtu ali na bližnji kmetiji, kar je izrednega pomena, če želimo res zdravo in kvalitetno hrano na svoji mizi.

Pa si poglejmo, kakšen je recept:

Potrebujemo:

  • sveži čemaž (nekje 250g),
  • 2 mladi čebulici (jaz sem uporabila domači por),
  • nekaj olja,
  • suho belo vino (nekje 50ml),
  • voda ali jušna osnova (nekje 800ml),
  • sol in poper,
  • pšenični zdrob (3 do 4 žlice); jaz sem uporabila pirin zdrob

in še:

50g mandljevih lističev (nisem dodala)

100g sveže kozje skute (jaz sem dodala malo kisle smetane)

Čemaževe liste najprej umijemo. Na olju popražimo por in ko ta oveni, prilijemo suho belo vino in na hitro pokuhamo, da alkohol izpari. Dodamo čemaževe liste, začinimo s soljo in poprom. Premešamo, ko listi upadejo zalijemo s tekočino ter kuhamo 10 minut. Nato jo s paličnim mešalnikom dobro zmeljemo. Juho ponovno postavimo na ogenj in ji dodamo zdrob. Dobro premešamo, da se zdrob ne sprime, kuhamo še 5 min, da se zdrob napne in juha zgosti.

Če želite dodati mandljeve lističe, Jih najprej popražite. Enako naredite s kozjo skuto.

Juho postrezite, na koncu potresite popečene skuto in popraženimi mandljevimi lističi.

Jas sem dodalo samo žličko kisle smetane, zraven pa postregla kos doma pečenega kruha.

Pa dober tek. In HVALA naravi🙏

Spodaj je filmček, ki prikazuje, kako smo kuhali.

 

Pa še opozorilo:

Če niste prepričani kako čemaž izgleda, je najboljše, da ga nabirate, ko cveti. Takrat namreč ne morete nabrati napačne rastline, saj se cvetovi precej razlikujejo. Res, da imajo tudi šmarnice, bel cvet, ampak šmarnice cvetijo precej kasneje in cvet je popolnoma drugačen. Še večja pa je razlika med cvetovi pri jesenskem podlesku, ki je celo druge barve. Na spodnji fotografiji pa si lahko pogledate razliko med rastlinami, ko niso v cvetu.

1.Čemaž 2. Kačja dresen 3. Šmarnice 4. Jesenski podlesek 

Bodite lepo💚

Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Avtor: Tamara Luskovič

ustvarja v Ormožu, z dvema rožama in eno veliko, ki skrbi za vse štiri s čaji in dišavnicami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.