VIRUSI IN ZDRAVILNE RASTLINE

V tem prispevku bomo govorili o protivirusnih zeliščih in poskušali razumeti, kako le-ta delujejo. Prispevek je nekoliko daljši in res vreden branja. Upam, da boš našel čas in se prebil skozenj😊.

Ko govorimo o protivirusnih zeliščih, lahko dokaj hitro sklepamo, da delujejo tako kot farmacevtska antibiotična zdravila. Z drugimi besedami to pomeni, če imaš bakterijsko okužbo, boš vzel nekaj, da ubiješ patogene. Vendar protivirusna zelišča NE delujejo tako. Ampak zakaj ne? Naredimo korak nazaj in poglejmo, kakšna je razlika med bakterijami in virusi, da bomo lažje razumeli, zakaj je temu tako.

Bakterije so bile prva oblika življenja na Zemlji in so od samega začetka narekovale pogoje našega obstoja. Bakterije so živi organizmi, so različnih oblik in imajo celično steno. Živijo v tesni povezavi z rastlinami in živalmi. Skoraj vse življenje živali na zemlji je odvisno od bakterij, saj v prehranski verigi sintetizirajo vitamin B12. Kot veš, imamo v črevesju tudi milijarde koristnih bakterij! Nekatere bakterije pa lahko povzročijo nalezljive bolezni, ki jih lahko zatiramo z  antibiotiki ali protimikrobnimi zelišči.

Z virusi je drugače.  Nimajo celične stene in v resnici je njihova zgradba zelo preprosta. Virusi se ne morejo razmnoževati sami, zato potrebujejo gostiteljsko celico, da se lahko ponovijo. Izkazalo se je, da obstaja veliko različnih virusov, ki lahko okužijo različne vrste celic bakterij, rastlin, živali in ljudi.

Ali si recimo vedel, da čajna žlička morske vode vsebuje več deset milijonov virusov, vseh virusov na našem planetu pa je več kot je vseh drugih organizmov skupaj?

Za vse viruse je bolj ali manj značilno, da predvsem potrpežljivo čakajo, da bodo trčili ob kako celico, ki jih bo spustila v svojo notranjost. Če se želijo razmnoževati, morajo namreč najprej vstopiti v katero od celic in ji podtakniti svoj dedni material. Takrat začnejo molekularni stroji v okuženi celici razmnoževati dedni material virusa in izdelovati orodja, ki jih virus potrebuje za nadaljevanje svoje poti.

Pred vstopom v celico se morajo virusi nanjo pritrditi, kar storijo z receptorji oziroma nekakšnimi molekularnimi ključi in ključavnicami v obliki beljakovin, ki so na površini celic. Ker obstaja zelo veliko različnih receptorjev, značilnih za posamezne celice, lahko virusi vstopajo le v celice, katerih ključavnice se ujemajo z njihovimi ključi.

Zdravilne rastline ne uničijo virusa, kot to naredijo antibiotiki s patogeni, ampak delujejo imunostimulativno, kar pomeni, da lahko preko imunskega sistema ustavijo napad mikrobov v našem telesu.

Kako vemo, ali je zelišče protivirusno?

Že od nekdaj so ljudje tako, da so sledili svojemu izkustvu odkrili, da ima mnogokatera rastlina »posebne moči«, ki so lahko bolnemu povrnile zdravje, zdravemu pa ga pomagale obdržati ali okrepiti.  In tako je bilo tisočletja. Vse dokler se niso pojavila sintezna zdravila, ki so bila v mnogih primerih rastlinska.

Mnoga dognanja ljudskega zdravilstva, ki temeljijo na stoletjih preizkušanja in povratnih informacij pri zdravljenju bolnikov z zdravilnimi rastlinami, brez dvoma držijo in jih kot svojo osnovo uporablja tudi sodobna znanost. Le ta s kliničnimi raziskavami velikokrat potrjuje trditve ljudskega zdravilstva in jih tudi nadgrajuje.

Kljub temu pa lahko le klinična testiranja z gotovostjo tudi ovržejo marsikatero prepričanje o učinkih zdravilnih rastlin, ki je bilo v ljudskem zdravilstvu zasidrano stoletja.

S sodobnimi raziskovalnimi metodami danes znanstveniki načrtno pregledujejo domače in tuje zdravilne rastline, glede na nove učinkovine in terapevtsko uporabnost. Tovrstne raziskave nam lahko pokažejo nekatere načine delovanja zelišč. Pri tem pa je pomembno, da se zavedamo, če na primer obstaja študija in vitro (v laboratoriju) z izoliranim izvlečkom rastline (samo korenina), ki kaže obetavne rezultate, da to velja le za korenino in da ni nujno, da bo imela celotna rastlina enake rezultate pri uporabi pri človeku.

Če povzamem, ko vidite trditve o protivirusnem delovanju nekaterih zelišč, jih lahko kritično ocenite, tako, da se vprašate: Kaj je osnova za protivirusno trditev? Tradicionalna uporaba? Sodobna uporaba? Raziskave? Ali obstaja kakšna študija? Je bila to študija in vitro, študija na živalih ali klinično preskušanje na ljudeh? Kateri del zelišča je bil uporabljen? Kateri pripravek zelišča je bil uporabljen?

Časi so se zasukali in danes zopet vidimo, kako zdravilne rastline pridobivajo na svoji veljavi. Tudi zato, ker so svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa tudi veliki farmacevtski koncerni začeli zdravilnim rastlinam posvečati več pozornosti in vlagati več sredstev na tem področju. Ampak to je že druga zgodba.

Za nas je pomembno predvsem to, da lahko medicina in fitoterapija (zdravljenje z zdravilnimi rastlinami) skupaj in z roko v roki omogočata boljšo in celostno terapijo posamezniku.

Široki spekter delovanja zdravilnih rastlin

Zdravilne rastline imajo večinoma manj izrazit učinek kot sintetična zdravila, vendar pa zaradi raznolikega nabora učinkovin, ki jih vsebujejo, njihovo delovanje pogosto pokriva širši spekter bolezni in se izkaže na dolgi rok, v večini primerov brez kakršnih koli stranskih učinkov. Tako se lahko denimo ena rastlina uporablja pri zdravljenju dihal, prebavil in kožnih bolezni. S kombinacijo nekaj pravih vrst lahko uspešno zdravimo številne manjše težave in tako zmanjšamo število obiskov pri zdravniku. Enako je z zdravilnimi rastlinami, ki delujejo protivirusno, lahko okrepijo naš imunski sistem, lahko pa tudi z njimi preprečimo in zdravimo okužbe. In to je res dobro, saj če vemo, da je naš imunski sistem nepogrešljivi telesni ščit, ki varuje telo pred okužbami, je smiselno, da ga želimo podpreti in se nanj zanesti, kolikor le lahko.

Obstaja res veliko načinov, kako lahko okrepiš obrambne moči svojega telesa. Pri okužbah zgornjih dihal lahko zdravilne rastline uporabiš na več načinov in sicer kot:

  • Preventivo

Številna zelišča lahko modulirajo ali okrepijo imunski sistem. Ta imunsko modulirajoča zelišča, ki jih jemlješ pred boleznijo (ali včasih na začetku bolezni), lahko preprečijo, da zbolimo, oziroma vsaj skrajšajo trajanje bolezni ali jo v celoti ustavijo. Izkušnje mnogih zeliščarjev kažejo, da lahko negovanje imunskega sistema pomaga preprečiti bolezen, kar je še posebej koristno, če si večkrat preobremenjen ali pod stresom.

Najbolj znana rastlina s takšnim delovanjem je ameriški slamnik (več o njej spodaj).

  • Zdravljenje: podpora zdravljenju in odpravljanju simptomov

Številna zdravila proti prehladu in gripi, ki se prodajajo brez recepta, so namenjena zaustavitvi vseh simptomov, pogosto z zaviranjem naravnih obrambnih sposobnosti tvojega telesa. Simptomi so odziv telesa na virusni patogen – ustavljanje takšnih simptomov lahko pogosto zmanjša tvojo sposobnost zdravljenja. Recimo, da imaš zvišano telesno temperaturo, ki jo znižuješ z aspirinom ali podobnim zdravilom. To je pogosto kontra produktivno, ker je vročina poskus tvojega telesa, da se reši napadalcev, ki so občutljivi na visoke temperature. Lahko pa da  kašljaš in vzameš zdravilo za zaviranje kašlja. Sluz je potrebno izločiti iz grla in pljuč, saj lahko povzroči globlje težave, kot je dolgotrajni kašelj, bronhitis ali pljučnico.

Želim povedati, da teh pomembnih procesov ne želimo ustaviti, razen če so simptomi resni.

Zdravilne rastline so v tem oziru zelo koristne, ker jih uporabljamo za podporo imunskemu sistemu, namesto, da bi ga želeli ustaviti. Z zelišči si lahko olajšaš simptome, hkrati pa podpreš zdravljenje in skrajšaš trajanje bolezni. Če imaš na primer sluzi v dihalnih poteh, lahko zaužiješ zelišča, ki sluz redčijo in ti pomagajo pri izločanju. Rezultat tega je, da sluznice pretirano ne izsušiš in podpiraš naravno obrambo telesa (sluz), hkrati pa telesu pomagaš pri izločanju. Če imaš zvišano telesno temperaturo, te  zebe in hladi, lahko zaužiješ zelišča, ki bodo tvoje telo ogrele in na ta način podprle zdravo reševanje procesa vročine. Če pa imaš vročino, kjer se počutiš vroče in nemirno, lahko zaužiješ zelišča, ki ti bodo pomagala, da se naravno spotiš, sprostiš toploto in razrešiš nelagodje.

  • Okrevanje

Ker si virus prizadeva, da se v tvojem telesu čim bolj namnoži in tako uniči številne celice, so virusne okužbe lahko zelo težke in imajo nemalokrat številne posledice. Po navadi smo po virusni okužbi zelo oslabljeni, izčrpani in utrujeni. Če si med tistimi ljudmi, ki se želijo čim prej vrniti na delo in k odgovornostim, boš najverjetneje prezrl fazo okrevanja. Kar pa ni dobro, saj te to lahko privede do nadaljnje bolezni ali še daljšega okrevanja. Vemo, da so za okrevanje pomembni počitek in preprosta hrana, bogata s hranili. Zelišča so ti ob tem lahko odlična podpora. Na primer, naša pljuča pogosto čutijo učinke virusa še dolgo po tem, ko drugi simptomi popustijo. Uporaba zelišč za krepitev in obnovo zdravja pljuč lahko skrajša postopek okrevanja. Pogosto se zgodi, da po okužbi zgornjih dihal ljudje dobimo dolgotrajen in suh kašelj. Za blaženje draženja, ki ga povzroča suh kašelj, lahko uporabiš zelišča za pomiritev sluznice. In pri tem se zelo dobro obnese ozkolistni trpotec (čaj ali sirup).

V luči te razprave o uporabi zelišč pri prehladu, gripi in drugih virusnih okužbah delim naš recept za zeliščno čajno mešanico. Ta recept je naša različica zeliščne formule, ki je kombinacija stoletja uporabljanih zelišč. Je eden izmed najbolj priporočljivih zeliščnih čajev za preprečevanje virusne okužbe zgornjih dihal oziroma za lajšanje simptomov le te. Iz naših izkušenj zeliščna mešanica učinkovito preprečuje okužbo s prehladom in gripo, in mnogi ki so jo uporabljali, so bili presenečeni nad tem, kako bolje so se počutili, ko so bili bolni.

Preden pridemo do recepta, si oglejmo sestavine:

  • Ameriški slamnik (Echinacea purporea)

Pozitiven vpliv ameriškega slamnika na obrambni sistem našega organizma je danes znanstveno dokazan. Številni raziskovalci so ehinacejo zelo natančno proučevali in pri tem potrdili, da spodbuja imunski sistem. Učinek ameriškega slamnika je predvsem povečana odpornost proti bakterijskim in virusnim okužbam, saj spodbuja delovanje belih krvnih celic levkocitov, ki krožijo s krvjo in uničujejo telesu škodljive mikroorganizme in tuje snovi. Na ta način ameriški slamnik varuje zdrave celice organizma pred napadom virusov in bakterij, pomaga blažiti prehlade in gripo ter pospešuje okrevanje.

Študije so tudi pokazale, da je ameriški slamnik ena redkih rastlin, ki ne lajša zgolj simptomov, pač pa s svojim imunostimulativnim delovanjem tudi učinkovito odpravlja vzroke okužb, predvsem pri infekcijah zgornjih dihalnih poti (najpogosteje grla in mandeljnov) ter pri prehladnih in virusnih obolenjih. Ker ima ameriški slamnik protivnetne in protiinfekcijske lastnosti, posega po njem tudi vedno več otroških zdravnikov, ki z njim zdravijo otroške prehlade in infekcije ušes. Učinkovito deluje proti virusom gripe in herpesa, pospešuje zdravljenje pogostih okužb, predvsem dihal in senčnih poti, priporoča se tudi, kadar je telo oslabljeno zaradi stresa in obremenitev, po težjih operacijah ter po daljši izpostavljenosti soncu.

  • Bezgov cvet (Sambucus nigra, S. nigra ssp. Canadensis, S. nigra ssp. Caerulea)

Bezeg je ena izmed najboljših zdravilnih rastlin za podporo zdravega vročinskega procesa, zlasti kadar je nekdo vroč, nemiren in se ne poti. V farmaciji se bezgovo cvetje uporablja za pripravo čajev in čajnih mešanic, ki pospešijo potenje ter lajšajo simptome prehladnih obolenj. Taka uporaba temelji predvsem na podlagi dolgoletnih izkušenj ljudskih zeliščarjev.
Sodobne raziskave (predvsem na živalih) so v veliki meri potrdile tradicionalno uporabo. S kliničnimi študijami so sicer ugotovili, da pride do povečanega potenja samo pri bolnikih s povišano telesno temperaturo, medtem ko pri bolnikih brez povišane telesne temperature tega učinka niso opazili.
Prav tako so s pomočjo kliničnih študij dokazali tudi protivnetno, antibakterijsko in hepatoprotektivno učinkovitost bezgovega cvetja, a bi bilo za večjo zanesljivost rezultatov potrebno narediti še dodatne raziskave.

Lipa (Thilia cordata)

Cvetovi lipe se  kot poparek v ljudski medicini večinoma uporabljajo za spodbujanje potenja pri prehladnih obolenjih. Moderna medicina tega učinka ni mogla potrditi.
Potrdili pa so pozitivne učinke lipovega čaja za lajšanje gripoznih obolenj, pa tudi za preprečevanje nahoda in gripe. Sluzi, ki jih vsebujejo cvetovi, lokalno zmanjšujejo draženje sluznice in s tem tudi kašlja.
Lipo z uspehom uporabljamo pri vročičnih obolenjih, za blaženje kašlja, za spodbujanje potenja in za povečanje odpornosti proti infekcijam.

Šipek (Rosa canina)

V ljudskem zdravilstvu so šipkovi plodovi dopolnilno zdravilo pri primanjkljaju vitamina C, ki ga mnogi imenujejo kar protikužni vitamin, ker zveča odpornost, prepreči in zdravi prehlad, gripo in druge bolezni z vročico.

Timijan (Thymus vulgaris)

V in vitro (v laboratoriju) poskusih so ugotovili, da ima izvleček timijana protivnetne in protivirusne lastnosti. In vivo (na ljudeh) raziskave so pokazale, da imajo eterično olje in izolirane učinkovine antioksidativno, protivnetno in antihepatotoksično delovanje.

Timijan učinkuje pri kašlju, ugodno vpliva na bronhije, tako da jih razširja in zavira rast skoraj vseh bakterij. Timijan utekočinja sluz in tako pomaga pri izkašljevanju. Timol, ki ga izločamo tudi preko pljuč, vpliva antiseptično in antibakterijsko v dihalih ter prebavnih in sečnih organih. Timijan z velikim uspehom uporabljamo pri kašlju, bronhitisu in oslovskem kašlju. Spodbuja tudi izločanje urina in hkrati razkužuje izločala.

Trpotec (Plantagola lanceolata)

Trpotec je prastara zdravilna rastlina. Omenjali so ga v vseh srednjeveških knjigah o zdravilnih zeliščih. Klinične raziskave so potrdile marsikatero ljudsko uporabo. Ozkolistnemu trpotcu so dokazale protivnetno, protivirusno, protibakterijsko, spazmolitično in imunostimulativno delovanje, izboljšano izkašljevanje, zmanjšano nastajanje gnojnega izmečka, hitrejše strjevanje krvi.

Pri prehladnih obolenjih ozkolistni trpotec uporabljamo za blažitev katarja v dihalnih poteh in za blažitev kratkotrajnih blagih vnetjih ustne sluznice in žrela. Trpotec je zelo uporaben kadar nas pesti suh kašelj, saj vsebuje učinkovine, ki jim pravimo sluzi, ki delujejo tako, da v tankem sloju prekrijejo sluznico zgornjih dihalnih poti, jo s tem zaščitijo pred draženjem in ublažijo kašelj. Za lajšanje kašlja so primerne še naslednje droge s sluzmi: korenina sleza, islandski lišaj in list slezenovca. Pomembno je vedeti, da se droge, ki vsebujejo veliko sluzi po pravilu pripravljajo kot hladni namok. Vroča voda namreč uniči velik del sluzi zato poparek ni primeren način za pripravo čaja iz teh rastlin. Namesto namoka pri nas kuhamo trpotčev sirup, katerega priprava je zelo hitra in enostavna.

Sedaj pa me zanima tudi tvoje mnenje!

Kateri so tvoji najljubši pripravki za preprečevanje ali blaženje gripe in prehlada?

Si izvedeli kaj novega o protivirusnih zeliščih ali o uporabi zelišč za preventivo, zdravljenje ali okrevanje? Veseli bomo tvojih komentarjev.

Uporabljeni viri:

https://learningherbs.com/remedies-recipes/antiviral-herbs/

https://kvarkadabra.net/2020/03/koronavirus/

Zdravilne rastline na slovenskem, Katja Gale Toplak, 2002

Sodobna fitoterapija, S. Kreft, N. K.Glavač

https://www.pomurske-lekarne.si/

 

 

Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Avtor: Tamara Luskovič

ustvarja v Ormožu, z dvema rožama in eno veliko, ki skrbi za vse štiri s čaji in dišavnicami.

Ena misel na “VIRUSI IN ZDRAVILNE RASTLINE”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.