Domači oljni izvlečki – macerati

Prejšnji teden sva skupaj izdelovala ognjičevo mazilo, za katerega kot osnovo potrebujemo ognjičevo olje oziroma macerat. Danes pa si bova pogledala, kako se pravilno naredi macerat in na kaj moramo biti ob izdelavi pozorni. Pripravljala bova ognjičev macerat, a je postopek enak ne glede na to, katero rastlino in olje boš izbral.

Še prej pa nekaj malega pametovanja….

Macerati so maščobni izvlečki določene rastline. Kot medij se uporabljajo različna olja, včasih pa so uporabljali tudi svinjsko mast. Rastlino v olju namakamo z namenom, da se iz nje v olje izlužijo tiste aktivne sestavine, ki so topne v maščobah. Po določenem času olje prevzame zdravilne in negovalne učinkovine rastline in takrat je pripravljeno za uporabo. Oljni izvlečki se lahko uporabljajo v zdravilne in tudi v kozmetične namene.

Macerati so del zeliščarske tradicije, zato zanje ni edinega in pravega recepta. Različic je veliko, obstajajo pa neke skupne smernice, ki jih je dobro upoštevati.

Izdelava maceratov je zelo preprosta, pomembno je le, da izberemo kakovostne sestavine. Potrebujemo dovolj rastlinskega materiala, kakovostno rastlinsko olje ter čist in steriliziran kozarec s širokim grlom, ki dobro tesni.

Tako, nekaj sva se naučila😊, zdaj pa se lotiva priprave macerata….

👉Ognjičevo olje pri Botaniku izdelujemo iz suhih ognjičevih cvetov, po hladnem postopku.

To pomeni, da v kozarec s širokim grlom natlačimo suhi ognjič in ga zalijemo z olivnim oljem. Pomembno je, da se olje enakomerno razporedi in da je v kozarcu čim manj zračnih mehurčkov. Pokriti morajo biti vsi ognjičevi cvetovi. Potem kozarec dobro zapremo in ga postavimo v temen in hladen prostor za nekje 4 do 5 tednov. Dobro je, da kozarec čim večkrat pretresemo.  Zna se zgoditi, da ognjičevi cvetovi popijejo nekaj olja, zato ga je potrebno doliti, da so spet vsi pokriti z oljem.

Po 4 do 5 tednih macerat precedimo, ognjičeve cvetove pa dobro ožamemo, da iztisnemo vso olje. Če je potrebno lahko macerat še enkrat precedimo skozi gazo, da odstranimo vse morebitne nečistoče.  Takšen macerat, če ga pravilno shranimo, je lahko uporaben eno leto.

 

👉Postopek priprave macerata lahko tudi pospešiš in sicer ga lahko pripraviš tudi s segrevanjem. V tem primeru boš uporabil sveže rastline. Imaš dve možnosti. In sicer lahko macerat pripraviš s pomočjo sončne svetlobe ali s pomočjo štedilnika.

✔V primeru da boš izbral sončno svetlobo, kozarec s širokim grlom napolni s svežo rastlino in jo prelij z izbranim oljem, kozarec tesno zapri, nato pa zavij v aluminijasto folijo ter postavi na okensko polico nekje za dva tedna. Zaščita z aluminijasto folijo je nujno potrebna, saj sončni žarki močno pospešijo staranje, oksidacijo in žarkost olja, hkrati pa ne doprinesejo nobene koristi izvlečku. Prav tako tudi ta macerat čim večkrat pretresi. Po dveh tednih ga precedi po enakem postopku kot že omenjeno zgoraj.

Poglejva si še, kako boš delal macerat  s pomočjo domačega štedilnika.

✔Napolnjen kozarec z rastlinskim materialom in oljem, segrevaj na dvojnem grelcu na nizki temperaturi 3 do 4 ure. Voda v vodni kopeli naj ne vre. Potem macerat precedi.

‼POMEMBNO JE VEDETI, da so macerati, pripravljeni z uporabo toplote manj obstojni, ter se večkrat ponesrečijo, saj se zaradi prisotnosti vode v svežih rastlinah radi pokvarijo. Za kozmetične namene svetujem predvsem izdelavo maceratov po hladnem postopku, torej s posušenim rastlinskim materialom.

Prav tako je POMEMBNO, da si pozoren pri izbiri olja za svoj macerat. Pazi, da vedno uporabiš samo sveže olje, ki ne postane žarko prehitro.

Za macerate je dobro olivno olje, jojobino olje, riževo olje ter sončnično olje. Tudi mandljevo olje se veliko uporablja, ampak vedi, da postane hitro žarko.

Za konec si še poglejva na kakšne načine lahko uporabiš ognjičev macerat. Predlogi ti pridejo še posebej prav, če si pripravil preveč ognjičevega olja, katerega ne veš, kako bi porabil, preden se pokvari. Ognjičevo olje lahko uporabiš kot:

💚Masažno olje z ognjičem je idealno za pomirjajočo in sprostitveno masažo mišic ter mehčanje in nego kože. Lahko mu dodaš tudi izbrano eterično olje, recimo sivko, ki ima prav tako sprostitveni učinek.

💚Odstranjevalec ličil – Ja, olje je odličen naravni odstranjevalec ličil! Vendar pa razišči, katero nosilno olje bi bilo priporočljivo izbrati za tvojo kožo, še posebej, če je le ta občutljiva in se ličiš vsak dan. Sama uporabljam kar ognjičevo olje, ki ga naredim kot sem zgoraj opisala, z olivnim oljem. Za vsakodnevno uporabo pa izberi raje katero drugo olje, recimo ricinusovo olje ali olje jojobe.

💚Občasno nego za globinsko navlažitev tvojih las – na lase preprosto nanesi in vmasiraj olje in pusti delovati 15 minut nato pa olje speri s šamponom.

💚Darilo – lahko narediš večjo količino olja in ga nato razdeliš v manjše posodice in dodaš opis zakaj je olje uporabno. Lahko pa podariš majhne kozarce, polne suhega cvetja, skupaj s steklenico nosilnega olja in navodili, da si bo prejemnik lahko sam pripravil macerat.

💚Kot osnovo za izdelavo mazila – pri Botaniku uporabljamo ognjičev macerat tudi za izdelavo kostanjevega mazila, saj se ognjič in kostanj odlično obneseta pri težavah s krčnimi žilami.

Uživaj v ustvarjanju.

Do naslednjič…

Tamara

Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Avtor: Tamara Luskovič

ustvarja v Ormožu, z dvema rožama in eno veliko, ki skrbi za vse štiri s čaji in dišavnicami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.