Vroče poletne dneve so tudi letos zelo hitro zamenjali hladni deževni in jesenska oblačila zopet dobivajo mesto v garderobnih omarah. Jesen je torej pred vrati in samo še dva dni nas ločita do novega šolskega leta. Tako kot vsak prehod iz nekega obdobja v novega, lahko tudi ta letni čas prinese številne izzive za velike in male učence ter njihove starše.

Pri Botaniku letos prvič pošiljamo naše dete v šolske klopi, zato si bomo v tokratni objavi pogledali, kako nas lahko zelišča podprejo in nam koristijo pri tem, da si v tem razburljivem času pomagamo in olajšamo to prehodno obdobje.

Kamilica, melisa in rožmarin so čudovita, nežna zelišča, ki so lahko odlična podpora pri vrnitvi v šolo. Ta zelišča podpirajo živčni sistem, lahko pa koristijo tudi celotnemu telesu, saj podpirajo zdravo prebavo in zagotavljajo zalogo vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Kamilica (Chamomilla recutita)

Če si med tistimi, ki živčno ali pod stresom pričakuješ novo šolsko leto, ti sporočam, da je to nekaj povsem običajnega in da imaš v takšnih situacijah na voljo zelišča, ki lahko ublažijo tvojo napetost. Kamilica je zagotovo med prvimi na seznamu, saj ugodno vpliva na naš živčni sistem, torej pomirja razdražljivost in tesnobo. Kamilica lahko tudi pomaga učencem, ki čutijo vznemirjenje pred šolo in zaradi tega slabše spijo. Uporablja se za lajšanje nemirnega spanca in nočnih mor, ki se lahko pojavijo, ob pričakovanih življenjskih spremembah, kot je začetek novega šolskega leta. Na koncu šolskega dne, je kamilica lahko prav tako koristna za umirjanje, sprostitev in odpravljanje napetosti. Kadar sem sama pod stresom se mi to največkrat pokaže na želodcu in kamilica garantirano pomiri živčni želodec, prav tako pa olajša bolečine in krče v trebuhu. Nemalokrat se zgodi, da se pri otrocih čustvena obremenitev pokaže tako, da so pogosto na stranišču ali pa imajo težave z zaprtjem. V tem primeru lahko prav tako, brez skrbi, posežeš po kamilici.

Kako uporabljati kamilico: Iz cvetov kamilice si pripravi skodelico zeliščnega čaja.  Namoči 1 do 2 žlički posušenih cvetov na skodelico vode in pusti stati 3 do 8 minut, precedi in uživaj. Kamilica zna zagreniti, če jo pustiš predolgo stati. Potem dodaj žličko medu, ki bo ubil grenak okus. Za sproščujoče namakanje lahko tudi v kopel dodaš čaj iz kamilice.

Opozorila pri kamilici: ker kamilica pripada družini Asteraceae (nebinovke), lahko povzroči alergijske reakcije pri posameznikih, ki so občutljivi na ambrozijo.

Melisa (Melissa officinalis)

Te misel na šolo obremenjuje ali morda vznemirja? Poišči zeliščno podporo z meliso, ki ti lahko pomaga ustvariti občutek miru. Melisa se uporablja za dvig razpoloženja, hkrati pa pomirja živčni stres in razburjenje. Odlična je za razdražljive otroke (in odrasle), ki so tako utrujeni ali navdušeni, da se ne morejo umiriti. Tako kot kamilica je tudi melisa odlična za lajšanje živčnega želodca in prebavnih težav, kot so napenjanje in krči. Skupaj s kamilico, lahko meliso uporabiš, kadar imaš težave z nespečnostjo. Melisa lahko pomaga učencem pri učenju, saj osveži izčrpan um, izboljša spomin in sposobnost koncentracije. Klinične raziskave so potrdile, da izvleček listov melise pomirja, izboljšuje miselno sposobnost, tudi pri bolnikih z Alzheimerjevo  boleznijo in povečuje odpornost na psihološki stres.

Kako uporabljati meliso: melisa ima prijeten okus po limoni. Pripravi si pomirjujočo skodelico čaja z meliso, tako da 2 čajni žlički posušenih listov preliješ z okrog 2dcl vrele vode in pustiš stati 10 minut. Precedi in uživaj! Iz listov lahko narediš tudi okusen kis, ki ga lahko uporabiš pri kuhanju, ali pa meliso uživaš kot tinkturo.

Opozorila glede melise: Melisa na splošno velja za zelo varno zelišče.

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

Prvih nekaj dni po vrnitvi v šolo je stresnih, a potem se stvari pričnejo počasi umirjati. Začetno preobremenjenost in psihično utrujenost ti lahko ublaži rožmarin, ki blago poživlja. Rožmarin se  pogosto uporablja za nežno spodbujanje in osvežitev uma, zaradi česar je odličen za zagotavljanje zeliščne podpore učencem, ki se vračajo v šolo.

Rožmarin se uporablja za lajšanje duševne izčrpanosti, lajšanje glavobolov in spodbujanje prebave. Pitje skodelice toplega rožmarinovega čaja na koncu dolgega šolskega dne, recimo preden se loti domačih nalog, lahko otroku pomaga prebuditi utrujen um.

Kako uporabljati rožmarin: Uporabi 1 do 2 čajni žlički posušenih listov rožmarina na skodelico vode, za pripravo čudovitega, osvežilnega čaja!

Opozorila pri rožmarinu: Zaradi previdnosti in pomanjkanja raziskav na tem področju, rožmarina ne uporabljamo v času nosečnosti.

Sedaj, ko poznamo nekaj izmed zdravilnih rastlin, ki lahko ugodno vplivajo na počutje naših otrok, kadar so pod stresom, lahko za svojega šolarja in zase zjutraj ali zvečer pripraviš skodelico pomirjujočega zeliščnega čaja. Ta navada lahko postane vajin ritual, kar otroci obožujejo, saj mu daje občutek varnosti in zaupanja.

Tamara

Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Avtor: Tamara Luskovič

ustvarja v Ormožu, z dvema rožama in eno veliko, ki skrbi za vse štiri s čaji in dišavnicami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.