Zdravilne lastnosti zlate rozge

Ko vidiš čudovito in veličastno zlato rozgo, se zaveš, da se poletje bliža koncu. Zlato rozgo namreč nabiramo, ko se prično odpirati prvi cvetovi in to je navadno v začetku avgusta. Navadna zlata rozga ima bogato zgodovino uporabe, saj so jo kot najpomembnejšo zdravilno rastlino za celjenje ran poznali že stari Germani. Danes je zlata rozga dobro raziskana rastlina, ki jo v zahodni Evropi veliko uporabljajo kot diuretik. Rastline iz katerih izdelujejo številne pripravke, še danes dobivajo z naravnih rastišč. Počasi postaja zlata rozga redka, zato jo zamenjujeta dve sorodni ameriški vrsti, ki sta se pri nas močno razširili. Vse tri vrste  vsebujejo podobne učinkovine, zato jih uporabljamo v enake zdravilne namene.

Danes si bomo pogledali, kako neverjetna je v resnici ta rožica in izvedeli o vseh koristih, ki jih ima na naše zdravje.

Zlata rozga spada v družino nebinovk, njen cvetni prah je težek in lepljiv, zato je privlačna za številne žuželke, ki jo oprašujejo. Pobiramo rumene cvetove, čeprav so stebelni deli prav tako uporabni, a vsebujejo manj učinkovin.

Učinkovine, ki jih najdemo v cvetovih, delujejo diuretično, spazmolitično (sprošča krče), protivnetno in antihipertenzivno (znižuje krvni tlak).

Dolgoletne izkušenj uporabe zlate rozge v tradicionalni medicini danes podpirajo tudi številne klinične študije, ki potrjujejo njeno učinkovitost in varnost.

Danes uporabljamo zlato rozgo predvsem pri obolenjih sečil, saj povečuje izločanje urina, deluje protivnetno in pomirja krče. Laboratorijske raziskave izvlečkov zlate rozge so pokazale tudi protimikrobno aktivnost, zaviralno delovanje na rast sečnih kamnov in vpliv na imunski odziv organizma.

Zlato rozgo uporabljamo kot podporno zdravljenje bakterijskih okužb sečil ali za preprečevanje ponavljajočih se bakterijskih okužb sečil. Poleg protibakterijskega delovanja je pri okužbah sečil pomembno tudi povečano izločanje urina, ki pomeni zmanjšano obremenitev sečil z bolezenskimi klicami, saj se le-te s povečano količino urina hitreje izperejo.

Ker zlata rozga spodbuja izločanje urina in tako poveča izpiranje sečnih poti, jo uporabljamo tudi pri ledvičnem pesku in ledvičnih kamnih. Deluje tako, da pospešuje izločanje zdrobljenih kamnov po zdravniškem posegu, pospešuje izločanje peska in kamnov v primeru, ko je možna spontana izločitev le-teh ter preprečuje ponavljajoče se kamne v sečnih izvodilih.

Zlata rozga se je v kliničnih študijah izkazala za učinkovito tudi pri razdražljivem mehurju, saj izboljšuje znake, kot so boleče in pekoče uriniranje, pogosto uriniranje, nenadno tiščanje na vodo.

V ljudski medicini se zlata rozga priporoča tudi pri težavah s prostato, revmi, pri kroničnih kožnih izpuščajih in ekcemih. Prav tako jo ponekod uporabljalo za celjenje ran in sicer je mogoče cvetove in liste preliti z oljem, kar se potem uporablja, kot obloga za rane in opekline. Tako pripravljen macerat se v kombinaciji s trpotcem in rmanom uporablja pri bolečinah v mišicah in blaži bolečine, ki nastajajo zaradi artritisa.

Priporočam čajček iz zlate rozge, ki ji dodate malo mete. Za skodelico čaja vzamem ščepec rozge in ščepec mete. Ta kombinacija je res odlična.

💚

Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Avtor: Tamara Luskovič

ustvarja v Ormožu, z dvema rožama in eno veliko, ki skrbi za vse štiri s čaji in dišavnicami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.