Timijan – zimsko zelišče

Obstaja veliko zdravilnih rastlin, ki so lahko tvoji zavezniki v dolgih jesenskih in zimskih dneh. Recimo bezeg in ameriški slamnik sta par, ki mi prvi pade na pamet. Morda je tebi ljubši ingver ali kurkuma. Pa vendar, morebiti te bo to presenetilo, a bistvena zdravilna rastlina in začimba za zimo, ki je zagotovo shranjena nekje v tvoji kuhinji, je TIMIJAN.

Čeprav je bila njegova prvotna uporaba v veliki meri pozabljena v korist njegove vloge v kuhinji, je timijan nekoč zavzemal pomembno mesto v ljudskem zdravilstvu, zato je prav, da ponovno začnemo ceniti njegove zdravilne učinke.

Danes bomo preučili, kako so nekoč uporabljali timijan, predvsem pa, kako ga uporabljati, kot zelišče za zimsko zdravje.

«Dišiš po timijanu«

je bil eden izmed največjih komplimentov, ki so si ga povedali stari Grki. Skozi stoletja so se na to zdravilno rastlino zanašali zaradi njegove razkuževalne moči, zato so ga Egipčani uporabljali za balzamiranje mrtvih. Tudi v Evropi je pri velikih epidemijah kuge, timijan veljal za najboljšo  zaščito pred okužbo.

Pa si oglejmo si, kako uporabljati timijana kot zelišča za zimsko zdravje…

💚Pljuča in grlo

Timijan učinkuje pri kašlju, je ekspektorant, torej pospešuje in olajšuje izkašljevanje. Vpliva na bronhije, tako da jih razširja (bronhospazmolitik), zato ga uporabljamo pri produktivnem kašlju (pri prehladu, bronhitisu ali oslovskem kašlju). Utekočini sluz v dihalnih poteh (sekretolitik) in pospeši izkašljevanje (sekretomotorik).

Poleg tega, da je zelišče za pljuča, ima timijan pomirjujoč učinek na grlo. Pripravimo si čaj, ki ga grgramo, kar je lahko koristno pri vnetju grla (laringitusu) in vnetju mandljev (tonzilitis).

💚Spodbuja zdravo prebavo

Drugo področje, kjer se timijan odlično obnese, je prebavni trakt. Ljudski zeliščarji pravijo, da pospešuje apetit in prebavo. Prav tako izboljša prebavo in prepreči nastajanje vetrov (karminativ). Morda je to eden od razlogov, da je timijan postal tako priljubljena začimba za kuhanje!

V ljudskem zdravilstvu so timijan rabili tudi kot anthelmitik, ki ubija kužne bakterije, uničuje gliste in trakulje. Sodobne raziskave so pokazale, da je učinkovina, ki nosi te zdravilne lastnosti povezana s timolom (eterično olje), ki je še posebno uspešen proti trakuljam, ter protibakterijsko in protiglivično sredstvo.

💚Lokalna uporaba

Eterično olje timijana se uporablja tudi v kozmetiki in naravni kozmetiki. Mnogokrat ga najdemo v kozmetičnih sredstvih kot so deodorant, krema, zobna pasta in tonik. Zavira gnitje, zdravi kožne bolezni in odpravlja akne. ❗Na tem mestu moram zato omeniti, da timijanovo eterično olje draži kožo in sluznice in se notranje ne sme uporabljati, zunanje pa le razredčeno v oljni podlagi. Redčenega lahko uporabiš za blaženje revmatične bolečine, bolečine zaradi išiasa, zvina, bolečine v mišicah ali po športnih poškodbah.

🌞Naša družina prisega na timijan, zato njegovi pripravki nikoli ne manjkajo v naši domači lekarni.  Uporabljamo ga tudi pri majhnih otrocih in moram priznati, da zelo uspešno. Otrokoma, ki sta še majhna, pripravljamo blag timijanov čaj, včasih vanj dodamo bezeg in lipo za boljši okus in okrepljen učinek. In seveda med. Zjutraj in par ur pred spanjem pa ju namažemo s timijanovo kremo. Neredko jima iz blagega timijanovega čaja pripravimo inhalacijo, ki prav tako lepo pomaga🌿👌.

Pa veliko zdravja vam želim❤

Tamara

Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Avtor: Tamara Luskovič

ustvarja v Ormožu, z dvema rožama in eno veliko, ki skrbi za vse štiri s čaji in dišavnicami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.