Lapuh

Lapuh…

….je s svojimi zlatorumenimi cvetovi eden izmed prvih znanilcev pomladi.

Zeliščarji ga imamo radi❤, saj je zelo učinkovit pri suhem kašlju in bronhitisu. Učinkovine, ki so zaslužne za zdravilen učinek so: sluzi, čreslovine, glikozidi, razne organske kisline, in druge. Delujejo tako, da utekočinijo sluz in sproščajo krče.

Torej, če je vaš kašelj suh ali produktiven (moker), posezite po lapuhu, ki se odlično obnese v obeh primerih.

Ali je uporaba lapuha varna?

Lapuh vsebuje pirolizidinske alkaloide (v nizkih količini), ki so sprožili številne polemike o njegovi škodljivosti, saj naj bi bili škodljivi za naša jetra. Ti alkaloidi se nahajajo v celi rastlini, najmanj pa jih je v cvetovih.

Obstajajo starejši indici, da naj bi se kocentracija pirolizidinskih alkaloidov ob neugodnih razmerah za rast povečala. Na primer ob dolgotrajni suši ali neprimerni prsti, je mogoče, da rastlina vsebuje več strupenih alkaloidov (povzeto po K.Rebolj).

Pa vendar, v preteklosti so lapuh uporabljali celo v prehrani, zato se nam ga tudi danes ni treba bati. Smo pa zato previdni in z uporabo ne pretiravamo. Tu in tam, bo čisto dovolj.

Iz previdnosti naj se ga izogibajo nosečnice, doječe mamice in majhni otroci.

Pojdite v naravo in poiščite lapuh. Težko ga boste zamenjali s katero drugo rastlino, zato le pogumno. Našli ga boste na ilovnatih tleh in na novo zasutih tleh. Pazite le, da ga nabirate na res neoporečni  zemlji.

Pri Botaniku uporabljamo lapuh v čaju, kadar so težave akutne, torej ko nas pesti kašelj. Super je kombinacija lapuha s timijanom. Dodaš pa lahko tudi žajbelj in komarček.

Cvetove lapuha prav tako dodajamo našemu likerju, ki vsega skupaj vsebuje kar 33 zelišč.

Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Avtor: Tamara Luskovič

ustvarja v Ormožu, z dvema rožama in eno veliko, ki skrbi za vse štiri s čaji in dišavnicami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.