Botanikova žetev zelišč 2023

Poletje je prešlo v jesen kot se po koledarju spodobi. Vikend je bil deževen, ohladilo se je in v našem šporhetu že prasketa ogenj. Prihajajoči dnevi bodo sicer še topli,  kar nam zeliščarjem gre na roko, saj se bodo zdravilne rastline, ki smo jih obirali septembra, dobro in kvalitetno posušile.

Letošnja žetev je bila obilna, vremenske razmere so bile ugodne in naša zelišča so se ponosna bohotila še v septembru. Ravno zaradi obilice dela, smo objave na našem portalu dali malo na stran. A sedaj se ponovno javljamo, da z vami delimo nekaj utrinkov z našega zeliščnega polja.

To leto  smo vzgojili nekaj novih rastlin.

Prvič je na našem polju kraljevala plavica, ki je tako kot ognjič, nezahtevna rastlina. S svojo prelepo modro barvo bo v čajni mešanici res prava kraljica.

Prav tako je letos prvič zacvetela tavžentroža, ki je dvoletna rastlina. Njeni drobni cvetovi so roza barve. Cvetočo zel smo obirali julija pa vse do septembra. Iz nje bomo pripravljali zdravilni čaj in žganje.

Naslednja dvoletnica, ki je letos prav tako prvič na našem polju, je baldrijan. Sadike smo dali v zemljo pozno, malo s strahom, da ne bi že premočno sonce, ožgalo krhkih sadik. Nekaj rastlinic je res propadlo, a ostalo je dovolj, da bomo drugo leto izkopali korenine in poskusili pripraviti zdravilni čaj ali kapljice.

Letos je bilo potrebno narediti tudi novi nasad melise, saj je bil naš stari že precej izčrpan in slab. Sadike melise ni enostavno vzgojiti, ker seme kali dolgo in slabo. Tudi meliso smo na polje sadili pozno, prav  iz omenjenih razlogov. Kljub temu pa so rastline lepo zrasle in obrodile. Obirali smo jo dvakrat, septembra je najlepše obrodila.

Zaradi povpraševanja smo povečali tudi nasad mete. Vzgojili smo jo iz živic. Sadike so odlično uspele in še nobeno leto prej nismo imeli tako lepe in sploh toliko mete.

V naših čajnih mešanicah porabimo veliko rmana. Vzgojili smo ga iz semen in je tudi lepo uspel. Bera je bila obilna.

To je bilo le nekaj utrikov letošnje sezone. Na našem polju raste skupaj 20 vrst zdravilnih rastlin. Skupaj z rastlinami, ki jih nabiramo v naravi, naša paleta rožic obsega okrog 45 različnih vrst, ki so sestavine naših ekoloških izdelkov BOTANIK.

Na našem čudovitem zeliščnem polju, poleg že omenjenih zdravilnih rastlin rastejo še: sivka, šentjanževka, timijan, dobra misel, regrat, ožepek, komarček, ameriški slamnik, trpotec, gozdni slezenovec, žajbelj, pegasti badelj, bazilika, konopljika, plahtica.

Večina zelišč je že posušenih in skrbno zapakiranih ter čakajo na uporabo. Prihaja čas, ko bomo na veliko pripravljali čajne mešanice, mazila, zdravilne kapljice in ostale pripravke, ki so vedno v naši ponudbi.

Nikar se ne bojte, ne bomo vas prikrajšali. Tudi te utrinke bomo delili z vami….kmalu. Do takrat pa lep pozdrav in še veliko zdravih toplih jesenskih dni!  😉

Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Avtor: Tamara Luskovič

ustvarja v Ormožu, z dvema rožama in eno veliko, ki skrbi za vse štiri s čaji in dišavnicami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.