ČAS KORENIN

Jesen, čas, ko zeliščarji nabiramo korenine in nekatero jagodičevje. Ko pišem ta prispevek  skozi okno opazujem, kako odpada rumeno listje z dreves in se zares zavem,  narava se odpravlja k počitku.  Jeseni se rastline pripravljajo na zimo, kar pomeni, da vso svojo aktivnost preusmerijo v korenino, kjer shranijo rezerve, da lahko ostanejo močne in preživijo »hladno« zimo ter spomladi ponovno zrastejo. To pomeni, da se sladkorji in druge oblike energije, ki so bile predhodno proizvedene in shranjene v listih in drugih rastlinskih tkivih, pošljejo naprej po rastlini za uporabo in shranjevanje čez zimo. In ker je november pred vrati, nam pa zmanjkuje zalog tinkture, smo pri Botaniku ta teden kopali korenine ameriškega slamnika.

očiščena korenina ameriškega slamnika

Sicer se uporabljajo tri vrste ehinaceje, vendar je Echinacea purpurea, splošno znana kot škrlatni ježevec, ena najlažje dostopnih vrst za gojenje. Korenina ehinaceje ima številne prednosti in se pogosto uporablja v čajih, tinkturah, še bolj pa kot dodatek za krepitev imunosti in protivnetno delovanje.  Več o zdravilnih učinkih ehinaceje si lahko preberete tukaj: https://naravnamoc.si/2018/09/01/skrlatni-ameriski-slamnik/

Na splošno se v zdravilne namene korenina ehinaceje nabira pri starosti 2-3 let. Na našem zeliščnem polju imamo zasajene precej ehinaceje, vedno znova jo tudi dosajamo, s čimer si zagotovimo, da je nobeno leto ne zmanjka, tako za opraševalce kot za nas.

Določene rastline, ki se nabirajo zaradi korenin, so v naravi ogrožene ali preveč nabrane. Zato pri Botaniku vse rastline, ki jih uporabljamo zaradi korenin vzgojimo sami. Te so: ameriški slamnik, regrat, ščetica in pa baldrijan, ki smo ga letos vzgojili prvič, zato bomo korenine kopali šele naslednje leto.

Če se boš v teh prazničnih dneh odpravil v naravo, da bi užil njene sadove, je prav, da si zapomniš sledeče:

  • nabiraj v skladu z etiko zeliščarjev in nabiralcev, ki pravi, da nobenega rastišča ne smemo ogroziti,
  • nabiraj samo tiste rastline, ki jih poznaš,
  • razmisli o količini, ki jo boš potreboval,
  • pomisli, kje koplješ in pobiraš: ali imaš dovoljenje? In kar je najpomembnejše, ali je rastišče dovolj čisto?
  • praviloma nabiramo dve ali večletno rastlino, zavedati se moramo, da tako zaključimo njen življenjski krog,
  • večina korenin ne bo šla zlahka iz zemlje, saj gredo globoko v tla, da imajo dostop do vode in hranil, ki so na voljo nižje. Prav tako pomagajo ohraniti rastlino trdno zasidrano. Če želiš pobrati korenino, boš moral kopati globoko in okoli nje, da previdno zrahljaš zemljo. Ko je zemlja ohlapna, lahko rastlino nežno izvlečeš iz zemlje.
  • korenine, takoj po pobiranju temeljito očisti in spravi. Najboljša praksa je predelava takoj po spravilu. Sveže korenine uporabi za tinkturo, če boš pripravljal čaj, pa korenine nareži na majhne koščke in jih posuši.

Naša korenina ameriškega slamnika že plava v žganju, še kakšen dan pa jo bomo precedili in uporabljali za krepitev imunskega sistema.

Mirne praznike vsem,

Tamara

 

 

Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Avtor: Tamara Luskovič

ustvarja v Ormožu, z dvema rožama in eno veliko, ki skrbi za vse štiri s čaji in dišavnicami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.